Útra kelni vagy nem útra kelni?

2020-07-15 06:13:00 Kail

hírkép

A tesztek elvégzésével kapcsolatban szerdára ígért bővebb tájékoztatást az operatív törzs.



Magyarországon - Európa több országához hasonlóan - újabb szigorú utazási korlátozásokat jelentettek be a koronavírusos megbetegedések számának emelkedése miatt. A kormány több kategóriába sorolta az országokat fertőzöttség szempontjából és ez alapján kötelezik karanténra és tesztelésre a hazánkba érkezőket. Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírótól már több százan kértek segítséget, mivel sok a bizonytalanság az utazási szabályozások körül.

"Elsődlegesen egészségügyi szempontok alapján történnek a besorolások, de nem pusztán ezek a szempontok érvényesülnek, hanem a külügyi, kölcsönösségi szempontok is" - mondta a szakember az RTL Klub Fókusz műsorában. A sárga országokból érkezőknek legalább egy negatív koronavírus tesztet kell bemutatniuk, enélkül két hét karantén vár rájuk. A helyzet alakulásának tekintetében a jelenlegi besorolásokban változások várhatók, ami szintén növeli a bizonytalanságot és még az sem tiszta minden esetben, hogy a koronavírus miatt későbbi időpontra halasztott nyaralásokat igénybe tudják-e majd venni az emberek. A külföldre korábban utazni vágyók most kétszer is meggondolják, útnak induljanak-e és sokan választanak inkább belföldi úti célokat, hogy elkerüljék a kötelező karantént.

A tesztek elvégzésével kapcsolatban az operatív törzs szerdára ígért bővebb tájékoztatást, mivel ezzel kapcsolatban is sok kérdés merült fel az utazókban. Az országok különböző besorolását pedig minden héten felülvizsgálják és ha kell, változtatnak rajta.