Ismét Sztálingrád lesz Volgográd

2013-02-01 05:51:00 szorenyi.p

hírkép

Február 2-án, a sztálingrádi csata befejeződésésnek 70. évfordulóján Volgográd visszakapja a szovjet időkben viselt nevét. A város vezetése döntött így. Sztálingrád, a hős város – csak a hivatalos rendezvényeken nevezhetik majd Volgográdot szombaton és az év több ünnepnapján a felszólalók, a hatalom képviselői.



A Rosszija 24 televízió szerint a volgográdi duma képviselői a nagy honvédő háború veteránjainak kérésére hozták meg a döntést. Emellett szombattól egy hétig Volgográdban, Csitában és Szentpéterváron Sztálin portréjával díszített győzelmi buszok közlekednek majd.

Az idén hat alkalommal lesz Volgográdból egy időre jelképesen Sztálingrád. Például május 9-én, a második világháborúban aratott győzelem napján, és június 22-én, a gyász napján is, amikor a fasiszta Németország csapatai megtámadták a Szovjetuniót. Augusztus 23-án, a Sztálingrádra mért nagy erejű és hatalmas pusztítást végző bombázás áldozatainak emléknapján is a szovjet vezetőről kapott néven nevezhetik meg a várost.

A Volga menti nagyvárost alapítása évétől, 1589-től 1925-ig Caricinnak hívták, majd 1925-ben Sztálin nevét kapta és azt is viselte 1961-ig.