Tömeges szexuális zaklatás

2015-07-20 15:59:00 Kovacs R.

hírkép

A Közel-Keleten rendszerint még a rendőrök is a nőket hibáztatják, ha kiderül, hogy szexuális erőszak érte őket. A közvélekedés szerint az áldozatok kihívták maguk ellen a sorsot – például az “illetlen” öltözködésükkel. A nők többnyire nem is mernek szólni senkinek, ha ilyen támadás éri őket.



A mostani esetben a lányok ruházatát senki nem okolhatja a történtekért. A videó a szigorú Szaúd-Arábia második városában, a fővárosnál, Rijádnál valamivel liberálisabbnak tartott Dzsiddában készült. A sivatagi királyságban a világ egyik legszigorúbb öltözködési kódexe vonatkozik a nőkre.

A felvételen látható két lány is földig érő, bő fekete ruhában és kendőben sétál a tengerparti sétányon, amikor néhány fiatal férfi körbe veszi őket. Aztán a tömeg nőttön nő, egészen ijesztő mértékben. Érintés nem igazán történik, de a verbális erőszak, a fenyegető fizikai közelség szinte tapintható - írja a globoport.hu.

A videóról nem tudni, hogy ki készítette és mikor. Egy biztos: a múlt héten került ki a közösségi médiába. És akkora felháborodást gerjesztett, hogy a rendőrség sem maradhat tétlen. Bár feljelentést nem kaptak, hivatalból nyomozást indítottak, hogy kiderítsék: kik voltak a zaklatók, és felelősségre vonják őket – mondta az Al Arabiya televíziónak a szóvivő. A nagy érdeklődéssel kísért vizsgálatba a városi főkapitány, Masoud al-Adwani tábornok is beszállt.