New York a felhőkarcolókon túl

Ezt az oldalát nem mindenki ismeri!

[Farmosi Nóra] publikálva: 2024-04-07 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal New Yorkról mesélt az Inforádió adásában.


A turisztikai szakújságíró többször járt már a felhőkarcolók városában, hosszabb-rövidebb ideig, így igazi bennfentesként azokról az érdekességekről is tud, amelyek nem feltétlenül ismertek mindenki által.

Az egykori magasvasút mindenképpen ilyen látványosság Kiss Róbert Richard szerint. Mielőtt kiépítették a metro vonalakat New Yorkban, volt egy komoly magasvasút, amit hosszú ideig használtak.Mikor felszabadult a nyomvonala, hatalmas terület vált feleslegessé, de ezt a metropolisz lakói kreatívan hasznosították: egy színes parkot csináltak, vagyis növényeket ültettek a magasvasút pályája közé.

Olyan, mintha egy kis felszíni botanikus kertben sétálnánk a füves területen, ahol van egy sín egy magaslaton, tehát az egykori magasvasút pályáján sétálunk. Közben akármerre nézünk, ott van New York - mondta a turisztikai szakújságíró.

A Grand Central Terminál szintén olyan látnivaló, amit érdemes felkeresni, a szecessziós kialakítása és az ott tapasztalható színes kavalkád miatt. A szakértő New York legkülönfélébb színházait is ajánlotta, ahol igen különleges élményben lehet részünk, akár egy rövid látogatás alatt is.

Érdemes egy extrém színházat kipróbálni. Jómagam például megnéztem egy olyan darabot, amit egy régi szállodában mutattak be. A 7 emeletes szálloda mindegyik szintjén más és más játszódott, de a végén mégis összefüggő dolog lett az egész. Álarcban játszottak a színészek, akiken nem volt álarc, azok voltak a vendégek. Együtt éltünk a darabbal. A temető volt az egyik emeleten, a könyvtárak voltak meg a lakások a másik emeleten, a következő emeleten volt egy nagy kocsma és ott is volt valami történés. A legvégén meg a földszinti résznél találkozott mindenki és ott állt össze a történet - mesélte Kiss Róbert Richard.

Kiemelte a múzeumokat, amik hasonlóan a színházhoz, minden sarkon megtalálhatók és elképesztően gazdag programokkal várják a látogatókat.

Woody Allen egy időben nem véletlenül mondta, hogy hát ő soha nem hagyná el New Yorkot - mondta a turisztikai szakújságíró, majd hozzátette: kétségtelen, hogy New York kulturális élete olyan szinten változatos és érdekes, hogy ha hosszabb időt eltöltünk itt, akkor azt fogjuk mondani, hogy hát a kiállítások közül biztos, hogy találtunk olyat, ami minket érdekelt és lenyűgözött.

Sétálva a legjobb felfedezni a várost, megnézhetjük a hidakat és sétálhatunk is például a Brooklyn hídon, ami 1925 méteres hosszával összeköti a két városrészt. Ki lehet próbálni a limuzinozást vagy akár a helikopteres városnézést, de akár autót is bérelhetünk, hogy magunk vezessünk a filmekből már jól ismert utcákon.

New Yorkban rengeteg nagyon jó étterem van. Ha ki akarjuk próbálni az elit éttermek világát, akkor előre kell foglalni a szakértő szerint, akár már otthonról, hiszen nehéz asztalhoz jutni foglalás nélkül. A legtöbb városlakó ugyanis nem főz, általában éttermekben, kifőzdékben étkezik, ezért mindig tömve vannak a helyek. Az utcai árusok portékáit mindenképpen érdemes kipróbálni.

A Metropolitan Múzeumnál éppúgy vannak utcai árusok, mint az 5. sugárút környékén, tehát bőven vannak lehetőségeink. Egyetlen egy alkalommal sem volt problémám azzal, hogy ost rosszul lettem volna New Yorkban az ételtől. Itt azért szigorúak a büntetések és eleve komolyan veszik a szabályokat - mondta Kiss Róbert Richard, aki a jövőben azt tervezi, hogy elviszi majd a gyermekeit is a városba egy játékbolt túrára, hiszen azok is nagyon különlegesek.


Jó program lehet még a Greenwich Village, a Szex és New York jól ismert utcái, házai, vagy egy Sunday brunch valamelyik híres luxusszállodában. Az ikonikus Waldorf Astoria megér egy ilyen alkalmat, mellesleg erről kapta a nevét a budapesti Astoria is.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Már csak nőstények vannak, mégsem halnak ki
Tudósok hozták létre az embriót
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Kevesebb repülő megy Törökországba
Sármellékről már nem indulnak járatok
RECIKLI
Dinó, borostyánba zárva
A világ legkisebbje lehet

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.05.03. 18:35 Világszám - Inforádió
Ausztrália
2024.05.04. 10:05 Világszám - Inforádió
Új-Zéland
2024.05.05 10:35 Világszám - Inforádió
Ausztrália ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--