Kulisszatitkok egy indítóbírótól

Az atlétikai vb-n dolgozott és elmondja, mit látott!

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-09-03 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

​A világ harmadik legnagyobb sporteseményét, a budapesti atlétikai vb-t hatalmas érdeklődés fogadta. Ezt mutatja, hogy a nézettség meghaladta a 2017-es londoni vb nézettségének számait is. A vb jót tett a turizmusnak is, hiszen az esemény napjaira a Budapesten szállást foglalók száma, csaknem 400 000 fővel nőtt.


Kétségtelen, hogy a versenyzők a legjobb teljesítményüket nyújtották. A stadionban fergeteges volt a hangulat, a nézők is egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak. Közel egy héttel az események után összegezhetjük azt is, hogy mi minden történt a világbajnokságon a személyzet szemszögéből. A csodák másik oldalának megismerésében Nagy Bence volt a segítségünkre, aki nemzetközi minősítésű indítóbíróként dolgozott a sporteseményen.

A beszélgetés elején megkértük Bencét, hogy meséljen magáról és arról, hogy milyen utat kell bejárnia annak, aki bíró szeretne lenni egy ilyen nagy eseményen. Elmondta, hogy 2011 óta atletizál, mint közép- és hosszútávfutó, 2016 óta dolgozik bíróként és 2021-ben szerezte meg a háromlépcsős TOECS (Technical Official Education and Certification System) első fokozatának minősítését. Jól kivehető, hogy közel másfél évtized munkája tükröződik Bence eredményeiben.

Vajon van másra ideje valakinek, aki ilyenre adja a fejét?

De még mennyire! Bencének két munkahelye van és elmondása alapján mindkettő az álommunkája. Azért is dolgozik mozdonyvezetőként a MÁV-nál és vele párhuzamosan atlétikabíróként, mert nem tudna választani a két szakma közül. Mindkettőhöz gyermekkori álmok és érdeklődés köti. Úgy fogalmazott, ha az egyik munkáját végzi, egy idő után azon kapja magát, hogy a másik hiányzik neki.

 

Bevallása szerint a futás szeretetét, a saját határainak feszegetését és a korlátok megismerését, továbbá a magasfokú koncentráció végzését, egyszóval mindazt, amire az atletizálás tanította, egyszerűen nem tudja elengedni. Szerencsére nem is kell neki. A kérdésre, hogy hogyan lehet a két szakmát összeegyeztetni, azt válaszolta, hogy mindkét munkahelye nagyon rugalmas és tele van segítőkész emberekkel, de mindennek az alapja a kommunikáció.

Elmondása szerint az utóbbi években sajnos nem tudja olyan versenyszinten űzni a sportot, ahogyan azt korábban tette, de tudja, hogy ezt is meg fogja oldani, mert a sportszeretet örök lángja sosem alszik ki.

Hangsúlyozta: az atlétikához gyermekkori álmai kapcsolják, így amikor az első hírek érkeztek az esemény hazai rendezéséről, ő már izgatottan várta. Reménykedett, hogy eredményei és a hazai indítóbírók hiánya hozzásegítik egy esetleges felkéréshez. Az év elején érkezett is a várva várt felkérés, amit természetesen elfogadott.

Úgy fogalmazott, már ez elég volt neki ahhoz, hogy úgy érezze, valóra vált egy álom. Sosem fogja elfelejteni azt az csontig hatoló érzést, amikor a rendezvény kezdetekor belépett a stadionba és megérkeztek a versenyzők és a nézők. Itt is kitért arra, hogy nem tudna döntést hozni abban a kérdésben, hogy a szurkolók tömege vagy a világsztár sportolók és eredményeik hagytak benne nagyobb benyomást, hiszen egyik sem nélkülözhető a képletből. Főleg, amikor egy magyar sportoló lépett a pályára.

Zengett a stadion… Ez az élmény örökre velem marad. Lassan egy hete történt, de még mindig a hatása alatt vagyok. Ráadásul az, hogy mindezt hazai terepen élhettem át, számomra csak tetőzi az ott átélt csodákat. Mégiscsak a világ harmadik legnagyobb sporteseményéről beszélhetünk

Amikor a bírói csapatokról és a közöttük tapasztalható légkörről kérdeztük, akkor Bence azt válaszolta, hogy 10 fős csoportokban dolgoztak és mindegyik csoportban volt legalább egy nemzetközi szintű bíró, de a többi munkatárs is rendkívüli profizmussal végezte a munkáját. Így nem is volt kérdés, hogy a világ különböző országaiból (pl: Anglia, Kanada, Spanyolország) érkező bírók kiválóan tudtak együtt dolgozni. A hangulatot a katonás rend és fegyelem jellemezte, ugyanakkor mindenki rugalmas, segítőkész és felkészült volt.

A szervezés egyszerűen mesteri volt – összegezte a rendezést.

A színfalak mögött is mindent a jó hangulat uralt. A külföldi kollégák a végén nem győzték kifejezni köszönetüket a szervezőknek. A kérdésre, hogy milyennek látja a magyar atlétika jövőjét így felelt:

Most a magyar atlétika egy új lendületet kapott, új lehetőségek nyíltak meg. Élnünk kell velük, hogy közösen fejlődhessünk. A világbajnokság most megmutatta, hogy mi az, amiért érdemes ebbe ilyen sok munkát fektetni. Szeretném megragadni a lehetőséget, hogy bátoríthassak másokat az atletizálásra. Számomra ez adta meg az abszolút fejlődés élményét. Sok barátomat is a pályán ismertem meg és igenis mindenki jó valamiben. Az atlétika mindenkinek nyújtani tud valamit, és rajta keresztül valóban megismerheti saját korlátait a sportoló – mondta Bence lapunknak.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Nem csak eltűnnek, újakat is találnak
71 fajt fedeztek fel az idén
PÉNZTÁRCA
Búcsú az olcsó repüléstől?
Újranyitásra készülnek a légitársaságok
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ingyenes játékokkal szerez híveket Szolnok
Töltse le és szeresse meg a várost!
RECIKLI
Hihetetlen lelet Budán
A Halászbástya elfeledett szobrai

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--